Toile de Jouy -partea I – Poveste în designul interior

Toile de Jouy își are originile în secolul al XVIII-lea și prezintă, în mod tradițional, scene pastorale, mitologice sau istorice.

Privită ca o narațiune vizuală în designul interior, transmite un mesaj estetic și emoțional într-un spațiu.

Fiecare scenă prezentă în toile de Jouy are un subiect distinct, spune o unica poveste, iar compoziția și detaliile acestor scene, de la personaje și peisaje până la elementele decorative, adaugă adâncime și complexitate narativă.

Prin intermediul acestor imagini, se poate crea o atmosferă specifică și se pot evoca diferite emoții și experiențe.

Alegerea unei anumite tematici sau a unui stil de toile de Jouy poate influența și întări povestea pe care doriți să o spuneți prin designul interior. Este un instrument puternic de decorare, o modalitate de a comunica și de a ne conecta vizual cu spațiul înconjurător.

Toile de Jouy cu o scenă de grădinărit și natură poate aduce o senzație de prospețime, liniște și armonie într-un spațiu. Cu scene de epocă, poate crea o atmosferă de eleganță și rafinament într-o încăpere, evocând o perioadă istorică sau un stil arhitectural specific.

Pe lângă povestea pe care o transmite, toile de Jouy, poate reflecta pasiunile, interesele sau chiar originea culturală a persoanei care alege să îl integreze în designul interior. Astfel, acest imprimeu devine o modalitate subtilă de exprimare a personalitatatii și de a povesti despre sine.

In rezumat, toile de Jouy poate fi considerată un instrument de povestire în designul interior. Prin intermediul scenelelor sale, acest imprimeu clasic evocă emoții, transmite atmosferă și potențează personalitatea unei încăperi. Fie că este folosit pentru a recrea o epocă istorică sau pentru a exprima gusturile și interesele proprietarului, toile de Jouy adaugă un strat narativ care transformă un simplu decor într-o experiență vizuală și emoțională.

www.cromatique.ro

De ce iubim textilele naturale ?

În culisele designului interior se desfășoară o poveste fermecătoare, în care textilele naturale sunt protagoniștii absoluti.

Ele își afișează eleganța și frumusețea în fiecare fir și fiecare țesătură, aducând cu ele farmecul naturii în interiorul locuințelor noastre.

Tesăturile naturale sunt ca o paletă artistică plină de culori și texturi, pregătită să îmbrace fiecare spațiu cu o notă de autenticitate și rafinament.

Lâna moale, cu firele sale fine și pufoase, aduce căldură și confort în încăperi, creând o atmosferă relaxantă și primitoare. În inconfundabilul său aspect granulat, inul aduce o notă rustică și autentică, dând un aer de natură sălbatică în designul interior.

Bumbacul organic, cu textura sa ușoară și plăcută, împrăștie o senzație de prospețime și puritate într-un spațiu. Mătasea rafinată și luxuriantă, cu strălucirea sa subtilă, conferă eleganță și sofisticare.

În designul interior, textilele naturale devin expresia creativității și pasiunii pentru natură.

Textilele naturale nu sunt doar simple materiale, ci adevărate opere de artă care ne îmbrățișează și ne încântă simțurile.

Ne inspiră să aducem natura în propriul nostru spațiu, să ne conectăm cu esența noastră primordială și să păstrăm un echilibru armonios între lumea exterioară și cea interioară.

Așadar, în această lume a textilelor naturale, ne putem lăsa învăluiți de poveștile pe care le spun, de senzațiile pe care le evocă și de frumusețea lor irezistibilă.

„Etno” este despre oameni . Textile cu motive etnice

Textile Cromatique : Material textil tapiterie cu motive etnice Mohave

Textile Cromatique : Material textil tapiterie cu motive etnice Cheyenne Agua

Textile Cromatique : Material textil tapiterie cu motive etnice Cheyenne Red

ETNO ESTE DESPRE OAMENI

Termenul “etno” derivă din cuvântul grecesc ethnos , care înseamnă națiune, trib sau rasă. 

Tradus in toate limbile, in cel mai larg sens al sau, acest antic termen se refera la “ oameni

Etnografia presupune adunarea de cunoștințe despre obiceiuri și obiecte tipice diferitelor culturi. Ea creează o înregistrare științifică a oricăror manifestări ale tradițiilor populare, care constituie esența stilului etno.

Stilul etno este definit ca un stil național ce se referă la obiceiurile locale, cultura, arta sau istoria unei țări. 

Se inspiră din regiuni îndepărtate ale globului, combinând adesea diverse motive populare într-un mozaic multicultural. 

Stilurile etno, boho și popular, care adesea se combină, au o origine comună în arta populară, meșteșugul tradițional și artizanat.

Textile Cromatique : Lewa – tesătură imprimată pe o bază 100% bumbac, cu un design etnic plin de viață și model geometric asemănător cu un vechi kilim persan. Disponibila în trei variante coloristice

Textile Cromatique : Material textil cu motive tribale Lewa 0

Textile Cromatique : Material textil cu motive tribale Lewa 1

Textile Cromatique : Material textil cu motive tribale Lewa 2

Pe de o parte, etno este un antidot pentru globalizarea și unificarea atotcuprinzătoare. Pe de altă parte, popularizează modelele locale în mărfurile produse în masă și ne permite să experimentăm exoticul, indiferent de locul în care trăim. Acesta este motivul pentru care acest stil este atât de popular în întreaga lume. 

Textile Cromatique : Material tapiterie cu motive etnice traditionale Tabriz Salmon

Stilul etno clasic a ajuns în lumea occidentală încă din anii 1960. Doar un deceniu mai târziu, a devenit răspândit pe scară largă, împreună cu tendințele de modă populare modelate de mișcarea hippie. De atunci s-a transformat, păstrându-și în același timp natura eclectică, multimodel.

Textile Cromatique : Halay – textil cu design geometric plin de viață, care evocă tehnica mozaic folosită de triburile persane antice pentru a produce kilim-uri.

UN AMESTEC DE MODELE LOCALE ÎN LUMEA MODERNĂ

Stilul etno modern oferă o varietate de opțiuni din bogăția mondială de tradiții populare.

Influențele hinduse sunt vizibile în țesăturile de mătase sau bumbac viu colorate, cu modele bogate și complicate, care seamănă cu un sari.

Versiunea arabă de etno oferă lână groasă, bogată și grosieră, cu modele caracteristice, asemănătoare covorului. 

Africa îmbunătățește acest stil cu modele ce imită blana și pielea animalelor, trifoi marocani, motive geometrice totemice și măști tribale .

Textile Cromatique : Saydan – o țesătură cu motive geometrice etnice , de inspiratie africana , ideala pentru decorarea unor spatii elegante

Modelele țesăturilor etno nu se limitează insa la Africa și Asia. Acestea includ, de asemenea, țesături încântătoare și talismane native din America Latină. 

Fiecare model tribal are propria sa origine, istorie si uneori chiar o legendă – fie că este vorba de modele aztece, chevron , ikat indonezian , paisley turcesc , sau modele geometrice africane. Deși rădăcinile lor sunt diferite, împărtășesc valoarea comună de a reprezenta oamenii și abilitățile lor.

Textile Cromatique : Memphis – țesătură cu un design hieroglific imprimat pe o baza naturala din bumbac si in

Interpretările moderne ale modelelor tradiționale recreează energia și culorile locale ale culturilor indigene, completate cu măiestrie și lucru manual. 

Textile Cromatique : Material textil pentru tapiterie cu motive etnice Izmit Fucsia

Motivele și elementele etnice sunt omniprezente în interioarele și designul modern.  Această tendință globală combină o serie de stiluri care coexistă și se completează reciproc, la fel ca oamenii de diverse etnii.

Tiparele etnice inspirate de moștenirea culturală sunt puternice, îndrăznețe, saturate și spectaculoase. 

Textile Cromatique : Draperii brodate cu motive deosebite Lamba

Cel mai important este ca pot fi combinate și pot contrasta după bunul plac. Când sunt manipulate în acest fel, ele formează un mozaic bogat și plin de culoare, asemănător cu o topire multiculturală. 

Textile Cromatique : Material tapiterie cu motive etnice traditionale Tabriz Azul

Textile antibacteriene, special destinate sectorului medical, pentru că una dintre cele mai bune apărări împotriva răspândirii infecțiilor este o bună ofensivă

Prioritatea noastră este să oferim clienților soluții pentru cele mai exigente proiecte, preocupându-ne în permanență să ne dezvoltăm gama de produse, cu textile unice ca performanță, calitate și la prețuri competitive.

Colecția noastră de materiale textile, special destinate sectorului medical, este exemplificarea perfectă a modului în care suntem conectați la dinamica domeniului textilelor, la perspectiva functională a țesăturilor inteligente.

În cazul unităților de asistență medicală ( spitale, clinici, cabinete medicale, centre de îngrijire persoane în vârstă , săli de recuperare medicală, etc…), designul se concentrează pe ideea de proiectare a unui spațiu funcțional, flexibil și eficient, si, în egală măsură, pe crearea unui interior pozitiv care să fie reconfortant pentru personal, pacienți și vizitatorii lor și care să garanteze siguranța acestora.

Referindu-ne la textilele din instituțiile medicale, în alegerea lor, se au in vedere multe criterii importante pe lângă cele de ordin estetic.

draperii spitale

În această situație, se pune accent pe funcționalitate, pe caracteristici precum : protecție împotriva agenților patogeni ( bacterii, virusuri , fungi, microbi …) , fiabilitate și durabilitate sporită, rezistență la murdărie, proprietatea de a fi antistatice ……,  și, obligatoriu, pe respectarea standardelor internaționale privind rezistența la incendiu.

Se folosesc textile care au cele mai bune caracteristici tehnice si funcționale, valorificându-se la maxim posibilitățile lor decorative.

Pentru că una dintre cele mai bune apărări împotriva răspândirii infecțiilor este o bună ofensivă , noi vă propunem țesături special destinate acestui important sector, țesături ce au fost dezvoltate cu ajutorul profesioniștilor din domeniul sănătății, țesături confortabile, sigure și eficiente pentru a fi utilizate în unitățile de sănătate.

Ce proprietăți încorporează aceste țesături speciale ?

 • Sunt antibacteriene
antibacteriene

Țesăturile noastre antibacteriene sunt încrustate cu ioni de argint (Ag+) . Acești aditivi bacteriostatici de nouă generație sunt aplicați în timpul fazei de fabricare a firului, ceea ce garantează permanența proprietaților antibacteriene ale textilului.

draperii antibacteriene spitale

Argintul este în mod natural antibacterian. Ionii Ag+ integrați permanent în fibră, acţionează definitiv împotriva bacteriilor şi previn astfel proliferarea acestora.

 • Au proprietăţi antivirale ( teste în conformitate cu standardul ISO 18184 )
textile antivirale

Proprietățile antivirale ale țesăturilor nu se datorează unui tratament de suprafață după țesere, ci  proprietăților antivirale inerente fibrelor din care sunt confecţionate . Prin urmare, la fel ca in cazul proprietăților lor antibacteriene, acest lucru le conferă proprietăți permanente, indiferent de numarul de spălări .

 • Sunt ignifuge

 • Își păstrează proprietățile și după multiple spălări / utilizare intensă.
 • Sunt certificate Oeko-TEX Standard 100, fiind sigure atât pentru mediul înconjurător cât și pentru oameni și animale

Textura; importanța ei in designul interior

Un element important al designului, TEXTURA, spune o poveste interesantă, este perfectă pentru a injecta viață interioarelor și este adesea folosită, ca alternativă la model, pentru a stârni interes și a intriga.

Senzațiile tactile ale unei incăperi, evocate de textură prezentă în țesături, mobilier și in alte finisaje, sunt parte integrantă a modului în care percepem un spațiu.

Textura se află în centrul interioarelor primitoare; scopul ei este să te atragă, făcându-te să vrei să interacționezi cu ea atât vizual, cât și fizic.

 • Începeți călătoria texturii cu materiale textile naturale . Faceți-le vedetele spectacolului prin perdele și draperii .

 • Dă sens confortului prin alegerea de texturi care reflectă stilul tău personal pentru tapițeria mobilierului.

 • Textura și culoarea se completează în mod rafinat și pot fi folosite în tandem pentru decoruri cu adevărat vibrante.

Încorporează un amestec de culori în spațiul tău dacă optezi pentru o singură textură, pentru a preveni un decor lipsit de viață.

Gama de culori a incăperii va determina, de asemenea, câte texturi diferite poți introduce. 

O schemă de culori monocromă, bazată pe o paletă neutră, îți oferă mai multă libertate de a introduce texturi variate. 

Un spațiu în care sunt prezente culori puternice, contrastante ar beneficia de texturi adăugate, foarte selectiv, pentru a evita să devină copleșitor .

 • Amestecarea materialelor și stratificarea este cheia pentru ca elementele texturale să funcționeze.

Stratificarea se referă la aranjarea artistică a decorului, prin adăugarea de intrigi vizuale, în timp ce întregul ramâne coerent, nu artificial sau aglomerat.

Este despre înțelegerea pe deplin a unui spațiu interior.

Stratificarea unei încăperi înseamnă utilizarea potențialului acesteia prin amestecarea și potrivirea culorilor, texturilor, stilurilor și modelelor.

În stratificare, varietatea este condimentul.

Amestecarea aspectului aspru cu cel neted, texturile contrastante, sunt furnizori grozavi de echilibru.

www.cromatique.ro

Dungile și carourile au revenit în centrul atenției !!!!

Să ne lăsăm, așadar, fermecați de una dintre cele mai importante tendințe de design ale anului 2023 !

Cromatique


Designul geometric este perfect pentru a adăuga interes și personalitate unui spațiu.

Cromatique

Creativitatea combinarii imprimeurilor poate transforma cu succes un interior neutru într-unul sofisticat, dinamic si vesel.

 • Stabilește mai întâi paleta de culori care să se potrivească ție, stiluilui tau și casei tale . Alege apoi mai multe modele din paleta coloristică preferată.

Cromatique

Fie că optezi pentru tonuri subtile și relaxante ori pentru nuanțe saturate, îndrăznețe , foloseste aceeași culoare în storuri, draperii , tapițeria canapelei, perne decorative,  într-un joc al modelelor contrastante, pentru un impact maxim.

 • Alege culori care sunt similare în toate modelele si imprimeurile pentru o aparență organizată.

 • Prin geometria țesăturilor poti adăuga interes într-un interior neutru decorat

Carourile, dungile, mixul de țesături cu texturi diferite sunt elemente perfecte pentru a adăuga interes în interioarele decorate predominant în culori neutre.

 • Lasă culorile neutre să devina fundal atunci când folosesti imprimeuri

 • Combină modelele geometrice cu modele florale

Imprimeurile florale  sunt acompaniamentul perfect pentru carouri și dungi oferind împreună o priveliste intrinsec fermecătoare, însa este foarte important să ne asigurăm că decorul rămâne uniform si  nu este incarcat.

 • Geometria, vedetă prin piesele de mobilier

Folosește modele geometrice pentru mobilierul tapițat și pentru perne decorative care vor capta instantaneu atenția.

Mobilierul tapițat cu o țesatură ce are un design geometric poate reprezenta acel punct focal ce adaugă caracter unui spațiu de altfel neutru.

 • Folosește modele de dimensiuni diferite

Pentru un aspect coeziv folosește o gamă variată de mărimi atunci când combini și asortezi modele.

Selectează mai multe modele care variază ca mărimi si proporții așa încât, acestea sa nu concureze între ele, ci să se completeze armonios.

Când alegi modele pentru interioare amintește-ti că imprimeurile la scală mare se pot combina cu imprimeuri mici atâta timp cât paleta de culori rămane în aceeasi familie.

Foloseste un imprimeu dominant pentru centrul focal al incăperii care se poate regăsi de exemplu ca model în tapițeria canapelei, tapet ori draperii.

 • Alege dungi orizontale sau verticale pentru a adăuga spațialitate sau înalțime camerei.

Vă asteptăm cu drag în showroom-ul nostru, pentru a alege din multitudinea de modele si imprimeuri geometrice , pe acelea cu care sa creați un decor incântător.

www.cromatique.ro

Cânepa, țesătura – minune în designul interior

 

Țesăturile naturale sunt definite de versatilitatea prin care se contopesc în ambianța oricărui decor interior.

 

tapiterie canepa

 

Valorificând puterea naturii, cânepa aduce o puternică notă de naturalețe într-un interior, putand fi încorporată cu ușurință în orice stil : de la minimalismul masculin până la aspectul “welcoming” de tip country-side.

 

Canepa

 

Cum tendința este pentru schimbarea consumului, de la unul expansiv, la o selectie constientă, nu este de mirare, că cel mai vechi material textil din lume s-ar putea dovedi a fi materialul viitorului, un material care revolutionează una dintre cele mai risipitoare industrii – industria textilă.

Considerată o țesătură – minune, cânepa a reușit să depășească imaginea hippie și este din ce in ce mai prezentă în industria modei și designul de interior. (mai mult…)

Mătasea naturală – țesătură fără rival între textile

 

Mătasea este un lux delicat. Clasicul absolut !

 

Matase 100%

Cu o strălucire naturală de neegalat, cu un drapaj fără rival între textile și moliciune senzuală, mătasea este o țesătură versatilă care condimentează interioarele, un vis pentru designerii de interior.

 

draperii matase naturala

Draperiile din mătase naturală sunt fabuloase, pline de farmec, un adevarat rafinament pentru ferestre.

 

draperii matase dupioni

 

MĂTASEA ESTE… LUMINĂ

Strălucirea mătăsii este oferită de lumina ce pătrunde prin împletirea firelor sale, așa cum se întâmplă și cu perlele.

Mătasea reflectă lumina cu o strălucire inimitabilă.O privire este suficientă pentru a ne deruta cu splendoarea ei, așa cum pot să o facă doar cele mai puternice emoții. (mai mult…)

Materiale textile outdoor – pentru amenajări exterioare în stil durabil

Atunci când decorați terasa, asigurați-vă că folosiți materiale textile care vor rezista mai mult de un sezon.

materiale textile pentru exterior

Alegerea  țesăturilor adecvate pentru exterior trebuie să se bazeze pe un set de criterii care implică mai mult decât simpla opțiune pentru culoare și model.

Rezistența la apă și umiditate, rezistența la actiunea directă a razelor UV, durabilitatea, păstrarea culorilor în timp și faptul că se pot întreține și curăța ușor – sunt factori ce vor contribui la stilul durabil al spațiului exterior de amenajat.

cromatique (mai mult…)

-Materiale textile foarte ușor de curățat și întreținut ? -FiberGuard este soluția !!!!

 Tehnologia FibreGuard – materiale textile de înaltă calitate, foarte ușor de întreținut și curățat

 

Gama de materiale textile FibreGuard este exemplificarea perfectă a preocupării noastre permanente de a oferi clienților  țesături de înaltă calitate, cu performanțe și caracteristici deosebite.

 

EasySunt ușor de curățat și întreținut

Țesăturile FibreGuard necesită întreținere redusă și sunt ușor de curățat. De la pix, la cafea, noroi, vin roșu și ketchup, petele  se îndepărtează cu ușurință, permițându-vă să păstrați tapițeria mobilierului cu aspect proaspăt timp îndelungat.

 

stofa rezistenta murdarie (mai mult…)