Bumbacul „rege” incontestabil al industriei textile – o abordare mai naturală : BUMBAC ORGANIC

draperii de bumbac organic

Alegerea textilelor este esențială atunci cand vine vorba despre decorarea casei. Fiecare tip de țesătură prezintă avantaje si dezavantaje  și poate fi o provocare să alegem cele mai potrivite materiale pentru locuința noastră.

Există însă o țesătură omniprezentă in viata noastră de zi cu zi, și care, evident, se regaseste, sub o formă ori alta ( covoare, perdele, draperii, tapițeria mobilierului, cuverturi, lenjeria patului , perne …) în aproape orice interior – bumbacul.

Având o multitudine de proprietăti, bumbacul este cea mai utilizată fibră naturală din lume, este acel „rege” incontestabil al industriei textile mondiale.

Este cunoscut pentru absorbție, respirabilitate, durabilitate și moliciune. Este o țesătură ce se curăță și întreține usor . Este accesibil și disponibil într-o gamă largă de culori si modele. Poate să fie o alegere excelentă pentru decorarea locuintei.

bumbac organic

bumbac ecologic

Bumbacul este o resursă naturală regenerabilă, însă viitorul producției de bumbac este vulnerabil la gestionarea deficitară a mediului și la condițiile de muncă.

O ABORDARE MAI NATURALĂ  – BUMBAC ORGANIC

bumbac organic

Cultivarea organică înseamnă că plantele nu sunt modificate genetic și nu sunt utilizate pesticide sau îngrășăminte dăunătoare în acest proces.

Bumbacul organic este un tip de fibră produsă în conformitate cu standarde agricole organice stricte care protejează sănătatea solurilor, a ecosistemelor și a oamenilor. Nu sunt permise substanțe chimice artificiale sau organisme modificate genetic și, în schimb, sunt adoptate procese naturale care aduc beneficii mediului.

Prin ce se diferențiază de bumbacul convențional ?

  • calitate mai bună

Spre deosebire de bumbacul convențional , cel organic este cules manual, gradul de deteriorare este minimizat în procesul de recoltare, maximizându-se în acest fel puritatea fibrei. Firele din bumbac oganic sunt mai lungi, mai moi si mai durabile și prin urmare, produsele obținute sunt de o calitate  mai bună.

  • este hipoalergen

Nu conține alergeni ori substanțe periculoase .

  • protecția ecosistemului

80% din bumbacul organic este hrănit cu ploaie, contribuind la reducerea presiunii asupra surselor locale de apă

Consumul de apă necesar pentru fabricarea produselor pe care le considerăm fireşti poate fi mult mai mare decât ne-am fi imaginat vreodată. Rareori, ne gandim, fie și fugitiv , la intregul parcurs al unui produs pană să ajungă la noi.

Producția bumbacului are un impact major asupra epuizării rezervelor de apă și a calității acestora. Bumbacul este adesea cultivat și prelucrat în regiuni aride din afara Europei, unde se folosește apă din râuri pentru cultivarea lui în locuri cu un climat uscat.

Pentru producerea unui tricou din bumbac se folosesc aproximativ 2700 de litri de apă iar pentru o singură pereche de jeansi sunt necesari 6800 de litri.

Există două opțiuni principale pentru udarea plantelor de bumbac:  precipitații sau irigare.  80% din bumbacul organic este udat prin precipitații, deci surse prețioase de apă nu trebuie să fie direcționate către agricultura de bumbac.

  

Nu se folosesc substanțe chimice la cultivarea bumbacului organic

Sună alarmant ca 24% din insecticidele și 11% din pesticidele consumate pe parcursul unui an pe tot Globul sunt folosite în industria bumbacului.

Efectele negative se răsfrâng si asupra oamenilor și în special asupra acelora ce lucreaza direct cu aceste substanțe ( expunere profesională la substanțe periculoase )

Pentru protejarea de dăunatori a bumbacului organic, în locul insecticidelor si pesticidelor, se folosesc mixuri originale din plante ce actionează cu eficiență , regiunea rămânand astfel biodiversă și în echilibru.

Emisiile de CO2 mult mai mici decât în cazul bumbacului convențional constituie o diferență masivă cu efecte importante asupra mediului

Tehnicile de agricultură ecologică presupun un necesar mult mai mic de energie consumată ( cu aproximativ 62% ).

Opțiunea pentru bumbacul organic inseamnă investiție în conservarea apei, aer mai curat, sol mai bun și o mai bună calitate a vieții pentru toți cei implicați.

Pentru că fiecare produs are o poveste  și povestea ar trebui sa inceapă cu fiecare dintre noi.

#cromatique #perdele #draperii #bumbacorganic #textilenaturale

draperii de bumbac organic