Atunci cand alegem perdelele, draperiile sau tapiteria unei canapele, pentru un living, un dormitor sau orice alt spatiu al locuintei, exista mai multi factori care ne fac sa ne indreptam decizia spre anumite materiale.
Iata cateva elemente care ne pot oferii indicii in privinta calitatii materialelor textile :
- Brand recomandat , experiență în domeniu.
Locul de unde se achiziționează materialul și faptul că este o linie dintr-o marcă de renume reprezintă primii pași esențiali în identificarea unei țesături de înaltă calitate.
Din pacate, chilipirurile merg rareori mână în mână cu buna calitate in domeniul tesaturilor decorative. Acest lucru pare atât de evident, încât, uneori, uităm că se întâmplă să fie si adevărat.
Realitatea este că mărcile contează; ele adaugă valoare produsului, si vin la pachet cu garantia calitatii.
- Testul atingerii tesaturii
Simțurile joacă un rol important atunci când este vorba de a distinge in privinta calitatii unui material textil.
Atunci când privirea ne este atrasa de un anumit design
, iar atingerea tesaturii transmite si confirma calitatea și eleganța pe care ochii noștri le-au observat, acesta poate sa fie un indiciu al unui bun material .
- Durabilitate și rezistență
Este bine de stiut ca rezistența unei țesături poate fi măsurată și exprimată numeric. De exemplu, testul Martindale este folosit pentru a determina numărul de cicluri de viață ale unui produs textil, marcând diferența dintre o țesătură de slaba calitate și o țesătură bună la 15 000 de cicluri.
Un rezultat de peste 15.000 de cicluri (indicator numeric care apare efectiv pe etichetele țesăturilor ) este consiterat marca unui material de înaltă calitate.
O trasatura care este evidentă în timpul acestor cicluri (și este, de asemenea, palpabilă după curățarea repetată a materialului) este data de modul in care își păstrează starea, culoarea, forma și textura după fiecare spălare, mentinand aspectul si caracteristicile inițiale.
"Perseo" - catifea lavabilă ( se poate spala la 30º ). Ignifuga. Deosebit de rezistenta la uzura si frecari repetate. Se poate utiliza atat pentru decorarea spatiilor publice ( hoteluri, restaurante, cafenele...) cat si a celor rezidentiale. Disponibilitate coloristica larga . Rezultat test Martindale = 140.000 Tours.
- Caracteristici tehnice specifice
De multe ori , pe langa rolul pur decorativ, ne dorim ca textilele pe care le vom alege in amenajari sa indeplineasca si anumite cerinte.
Pornind astfel de la nevoile noastre, vom opta pentru materiale care au incorporate anumite aspecte tehnice, ca de exemplu :
– Textile outdoor cu garanție Tempotest și finisaj din teflon. Culorile acestor textile nu se estompează în lumina soarelui, resping apa și uleiul și sunt, de asemenea, rezistente la murdarie si mucegai .
Colectia "Thira" – materiale textile outdoor , teflonate, rezistente la murdarie, umiditate, usor de intretinut. Se pot utiliza atat pentru interior cat si pentru exterior. Sunt garantate de catre producator pentru o perioada de 6 ani pentru mentinearea culorilor.
– Materiale ignifuge. Aceste țesături certificate sunt neinflamabile și sunt perfecte pentru amenajarile spațiilor publice: hoteluri, săli de spectacole, restaurante, cluburi, cafenele …
"Savoy" - perdele transparente ignifuge. Varietate larga coloristica.
– Materiale textile fonoabsorbante, care ajută la îmbunătățirea calităților acustice ale spațiilor, inclusiv o izolare mai buna față de zgomotul provenit din exterior.
"Dedalo" – material textil cu proprietati fonoabsorbante. Disponibil intr-o gama deosebit de larga si variata de culori si nuante.
- Compoziție: numărul de fire, lungimea fibrei și tipurile de țesătură.
Din ce sunt fabricate textilele ?
Uneori, chiar si dintr-o privire, ne putem da seama de fragilitatea unor tesaturi. Insa de cele mai multe ori indicat este sa avem in vedere eticheta materialelor, compozitia acestora .
Fibrele naturale (bumbac, lână, in ,mătase…) au întotdeauna valoare adăugată și, în unele cazuri, chiar îmbunătățesc permanența culorilor, făcându-le mai clare și mai atractive.
Când vine vorba despre fibre sintetice, cum ar fi poliesterul, cea mai bună calitate trebuie să fie folosită întotdeauna pentru a garanta o rezistență mai mare și durabilitate în timp. În acest context, marca produsului este o garanție pentru calitatea sa, deoarece ochiul neexperimentat nu poate distinge un poliester de buna calitate de unul slab calitativ.
În acest sens, este util să analizăm efectul de „pilling”. Atunci când țesăturile prezintă o cantitate minimă de „pilling”, care este echivalentă cu exfolierea , este un semn de slabă calitate. „Pilling-ul” apare atunci când fibrele sunt atât de scurte încât orice fel de frecare le sparge, făcându-le să iasă din țesătură pentru a produce acele „bile” enervante și neatractive .
O țesătură este compusă din mai multe fire, ceea ce conferă greutatea și o anume densitate.
Atunci când sunt țesute, cu cât este mai mare numarul de fire atat din batatura cat si din urzeala (elemente care formează baza oricărui produs textil) , cu atât sunt mai multe fire în materialul în sine și, prin urmare, cu atât este mai mare calitatea produsului textil.
Aceasta este ecuația infailibilă a oricărui produs textil. Toate sunt țesute cu bătătură și urzeală, dar nu toate au același număr de fire sau calitate a firului.
Țesăturile compuse din fire foarte fine sunt cele care drapeaza cel mai frumos iar firul cu cat este mai subtire si in acelasi timp si foarte rezistent cu atat este mai scump. Un fir de inalta calitate, rezistent va produce in mod firesc un material superior calitativ.
Acestea sunt doar câteva aspecte, care speram pot ajuta – pe noi toți de altfel- să identificăm textilele de buna calitate.
Va asteptam cu drag in showroom-ul nostru !