Exuberanță în stil CROMATIQUE – culorile neon – Partea I

Designul interior este o artă care poate releva personalitatea și temperamentul rezidentului al cărui spațiu este amenajat.

In “ safe-space-ul” deceniului curent, mulți dintre proprietarii de locuințe resping oarecum ideea nonconformismului ce poate fi înspăimântător însă și atragător totodată prin excentricitatea pe care o evocă.

Elementul central al amenajărilor interioare este stilul ce se modifică în funcție de modă, tehnologie sau de alte aspecte externe și care poate prelua trasături din zone prea putin exploatate de către conservatorii acestei forme artistice.

In acest articol ne vom axa pe culorile neon, asociate anilor ’60 și ’80 și pe ideea unei modernități ce redă viață acestor nuanțe aprinse, specifice party-urilor nebune și extravaganței “epocii” din urmă cu peste 40 de ani.

Puternice, interesante și vii, culorile neon, pur și simplu, nu se adresează tuturor !

Artificiale și strălucitoare, nuanțele neon, sunt asociate distracției, excesului și chiar frivolității.  Legătura cu semnalizarea fluorescentă consolidează conexiunea acestor nuanțe cu viața de noapte, cu atmosfera de club.

Paletarul de culori este divers și cuprinde tonuri identice cu cele ale micilor panouri luminoase ale barurilor cochete de pe străzile New York-ului sau al coloritului strident reprezentativ orașelor precum Tokyo unde se regăsesc tente futuristice atât din punct de vedere CROMATIQUE cât și tehnologic, apropiindu-ne cu pași lenți de o realitate stilistică asemănatoare distopiei universului “Cyberpunk”.

Complementar acestor culori este stilul de design industrial, nefinisat, pe care unii entuziaști îl adoptă în locuințele lor , caracterizat de metal și beton, specific halelor si fabricilor.

Intr-un astfel de context draperiile, piesele centrale de mobilier și accesoriile precum pernele decorative în nuanțe aprinse, devin acel “je ne sais quoi” ce acordă farmec spațiului ,

întregindu-l, lipsa lui fiind dăunatoare pentru conturarea acestui tablou rupt din tipul de inspirație asemănatoare creației pieselor vestimentare ale lui Virgil Abloh.

Deși îndrazneț , look-ul rece și “țipător” al acestor culori poate fi estompat pentru realizarea și a altor tipuri de decor, contopindu-se simbiotic cu nuanțe mai deschise ori mai inchise din aceeasi paletă coloristică sau poate să fie un pilon al unei încăperi decorate “basic” devenind un element de sine-stătator și anume o mică eliberare din rutina coloristică în care tindem să rămânem.

Ca si o primă concluzie, culorile neon, când sunt folosite în designul interior, reflectă spiritul aventuros al rezidentului, fiind accente perfecte într-o încăpere neutru decorată.

www.cromatique.ro