„Etno” este despre oameni . Textile cu motive etnice

textile cu model etnic

ETNO ESTE DESPRE OAMENI

Termenul “etno” derivă din cuvântul grecesc  ethnos , care înseamnă națiune, trib sau rasă. 

Tradus in toate limbile, in cel mai larg sens al sau, acest antic termen se refera la “ oameni

Etnografia presupune adunarea de cunoștințe despre obiceiuri și obiecte tipice diferitelor culturi. Ea creează o înregistrare științifică a oricăror manifestări ale tradițiilor populare, care constituie esența stilului etno.

Stilul etno este definit ca un stil național ce se referă la obiceiurile locale, cultura, arta sau istoria unei țări. 

Se inspiră din regiuni îndepărtate ale globului, combinând adesea diverse motive populare într-un mozaic multicultural. 

Stilurile etno, boho și popular, care adesea se combină, au o origine comună în arta populară, meșteșugul tradițional și artizanat.

Lewa – tesătură imprimată pe o bază 100% bumbac, cu un design etnic plin de viață și model geometric asemănător cu un vechi kilim persan. Disponibila în trei variante coloristice

Pe de o parte, etno este un antidot pentru globalizarea și unificarea atotcuprinzătoare. Pe de altă parte, popularizează modelele locale în mărfurile produse în masă și ne permite să experimentăm exoticul, indiferent de locul în care trăim. Acesta este motivul pentru care acest stil este atât de popular în întreaga lume. 

Stilul etno clasic a ajuns în lumea occidentală încă din anii 1960. Doar un deceniu mai târziu, a devenit răspândit pe scară largă, împreună cu tendințele de modă populare modelate de mișcarea hippie. De atunci s-a transformat, păstrându-și în același timp natura eclectică, multimodel.

Halay – textil cu design geometric plin de viață, care evocă tehnica mozaic folosită de triburile persane antice pentru a produce kilim-uri.

UN AMESTEC DE MODELE LOCALE ÎN LUMEA MODERNĂ

Stilul etno modern oferă o varietate de opțiuni din bogăția mondială de tradiții populare.

Influențele hinduse sunt vizibile în țesăturile de mătase sau bumbac viu colorate, cu modele bogate și complicate, care seamănă cu un sari.

Versiunea arabă de etno oferă lână groasă, bogată și grosieră, cu modele caracteristice, asemănătoare covorului. 

Africa îmbunătățește acest stil cu modele ce imită blana și pielea animalelor, trifoi marocani, motive geometrice totemice și măști tribale .

Modelele țesăturilor etno nu se limitează insa la Africa și Asia. Acestea includ, de asemenea, țesături încântătoare și talismane native din America Latină. 

Fiecare model tribal are propria sa origine, istorie si uneori chiar o legendă – fie că este vorba de modele aztece, chevron , ikat indonezian , paisley turcesc , sau modele geometrice africane. Deși rădăcinile lor sunt diferite, împărtășesc valoarea comună de a reprezenta oamenii și abilitățile lor.

Memphis – țesătură cu un design hieroglific imprimat pe o baza naturala din bumbac si in

Interpretările moderne ale modelelor tradiționale recreează energia și culorile locale ale culturilor indigene, completate cu măiestrie și lucru manual. 

Motivele și elementele etnice sunt omniprezente în interioarele și designul modern.  Această tendință globală combină o serie de stiluri care coexistă și se completează reciproc, la fel ca oamenii de diverse etnii.

Tiparele etnice inspirate de moștenirea culturală sunt puternice, îndrăznețe, saturate și spectaculoase. 

Cel mai important este ca pot fi combinate și pot contrasta după bunul plac. Când sunt manipulate în acest fel, ele formează un mozaic bogat și plin de culoare, asemănător cu o topire multiculturală.