Mătasea este un lux delicat. Clasicul absolut !

 

Matase 100%

Cu o strălucire naturală de neegalat, cu un drapaj fără rival între textile și moliciune senzuală, mătasea este o țesătură versatilă care condimentează interioarele, un vis pentru designerii de interior.

 

draperii matase naturala

Draperiile din mătase naturală sunt fabuloase, pline de farmec, un adevarat rafinament pentru ferestre.

 

draperii matase dupioni

 

MĂTASEA ESTE… LUMINĂ

Strălucirea mătăsii este oferită de lumina ce pătrunde prin împletirea firelor sale, așa cum se întâmplă și cu perlele.

Mătasea reflectă lumina cu o strălucire inimitabilă.O privire este suficientă pentru a ne deruta cu splendoarea ei, așa cum pot să o facă doar cele mai puternice emoții.

 

draperii tafta matase naturala

MĂTASEA ESTE… CULOARE

Mătasea este un purtător de culoare excepțional. Fibra este capabilă să absoarbă foarte bine coloranții, returnând un spectru imens de nuanțe și reflexii. Aspectul mătăsii naturale nu poate fi reprodus cu fibre artificiale deoarece fiecare fir este o prismă și reflectă lumina ca nicio altă țesătură.

 

draperii din matase

 

Pernele decorative din mătase pot să fie de asemenea , purtătoare ale texturii, culorii si modelului într-un interior.

 

perne decorative matase

Câteva perne decorative din mătase sunt cu adevarat uimitoare într-un living sau dormitor.

 

cromatique

perne matase naturala

#matase #matasenaturala #draperiidinmatase

 

 

Istoria mătăsii

Originile mătăsii se pierd literalmente în negura timpului. Se pare că descoperirea mătăsii datează din anul 3000 î.Hr , în China, unde producția și comercializarea acestei prețioase țesături a reprezentat timp de secole una dintre cele mai înfloritoare și opulente activități.

 

despre matase

Producția de mătase în China imperială

 

Considerată un simbol al nobilimii și bogăției , mătasea a fost mult timp un privilegiu pe care doar vechii împărați chinezi, preoții și câțiva alți norocoși și-l puteau permite.

 

matase naturala

 

Producția de mătase a dat naștere unei economii reale în China, atât de înfloritoare încât deja în anul 1000 d.Hr. a avut loc un export intens și în Occident . De-a lungul timpului țesutul firului prețios a încetat să mai fie doar apanajul artizanilor orientali, si a intrat și în Imperiul Roman de Apus, unde a devenit unul dintre cele mai importante sectoare ale economiei bizantine .

Drumul care, din Orientul Îndepărtat a transportat o mulțime de mătăsuri prețioase către celelalte regate din Orientul Mijlociu, european și egiptean a fost numit Drumul Mătăsii .

Timp de secole, Drumul Mătăsii nu a reprezentat doar calea comercială a unei mărfuri prețuite, ci și o răscruce culturală importantă între lumea vestică și cea estică.

 

De la vierme la mătase

Mătasea își datorează unicitatea, muncii unui animal mic, molia Bombyx Mori (cunoscuta si sub denumirea de “vierme de mătase”) .

Legenda spune că nașterea sericulturii a fost opera împărătesei chineze Xi Ling Shi.

În timp ce se plimba prin grădinile imperiale, a observat fire strălucitoare printre frunzele de dud. Există diferite versiuni ale legendei iar cele mai fascinante povestesc despre un mic cocon căzut accidental într-o ceașcă fierbinte de ceai.

În realitate, se pare că prelucrarea mătăsii este mult mai veche și că a devenit un articol de lux, foarte căutat cu mult înainte ca tradiția să-l dorească.

 

 

Totuși, ceea ce păstrează și astăzi un farmec incomparabil este modul în care mătasea devine mătase pornind de la țesutul firului pe care viermele îl produce în coconul său .

Viermele de mătase este o specie de molii  care se hrănește în principal cu frunzele dudului. Producția firului este rezultatul a două glande, în cadrul cărora are loc o sinteză chimică de tip proteină. Substanța produsă este eliminată prin două mici fante poziționate pe părțile laterale ale gurii insectei, sub forma unei bavuri foarte subțiri care se gelifică instantaneu în contact cu aerul.

În acest moment, viermele începe să facă mișcări cu capul care reproduc în mod ideal forma unui opt . Astfel, milimetru după milimetru, prinde contur coconul de mătase brută , a cărui lungime medie variază de la 300 la 900 de metri .  La sfârșitul acestei lucrări de țesut epuizante, după aproximativ 3-4 zile, insecta se transformă într-un fluture.

 

fluture-femela

 

 

Dacă doriti să integrați această minunată țesătură în locuința dumneavoastra, vă asteptăm cu drag in showrom-ul nostru.  La noi veți gasi  foarte multe tipuri de mătase ( dupioni, shantung, tafta, mătase sălbatică tussah, etc ) și, impreună, le putem alege pe cele mai potrivite amenajării dumneavoastră.

 

 

www.cromatique.ro

 

draperii florale din matase naturala